De Filosofie en Bestaansreden van Yggdrasil

De Filosofie en Bestaansreden van Yggdrasil

Zelfs 25 jaar geleden, toen mijn ouders in volle mid-live crisis ( 😉 ) op zoek waren naar een locatie voor hun kinderboerderij, was het hoofddoel om anderen in contact te brengen met de natuur en tuinieren en zo een andere richting te geven aan hun leven.

Een kinderboerderij is het niet geworden, wel het oudste permacultuurproject in Vlaanderen. Er zijn heel veel zijpaden geweest die ons geleid hebben naar wat het project Yggdrasil nu is. Zo hebben we ooit koeien gehad met de bedoeling om zelf in kaas en melk te voorzien. Ook ezels hebben lang rondgelopen op ons de weide met de bedoeling lasten te vervoeren zoals hout, compost en strobalen. Er zijn vroeger vaak zweethutsessie geweest, er is een Permacultuur Ontwerp Cursus doorgegaan …

Om een lang verhaal kort te maken: er zijn allerlei zijpaden geweest op onze zoektocht naar de beste manier om mensen terug in contact te brengen met de natuur.

Het hoofdpad

Het pad dat van in het begin het meest logische was en nu overduidelijk het hoofdpad is, is tuinieren samen met de natuur. Sommigen noemen dit permacultuur, ik gebruik liever natuurlijk tuinieren. Het is direct duidelijk waar het dan over gaat, permacultuur is een breed begrip waar heel veel onder valt.  Mijn overtuiging sinds ik in het project ben gestapt, en al veel langer die van mijn ouders, is dat tuinieren voor heel veel mensen een katalysator is naar een andere levensstijl.

Je kan anderen wel vertellen hoe het allemaal in elkaar zit: dat je lokaal moet kopen, minder moet verbruiken, met de seizoenen mee moet eten,  duurzaam moet bouwen en dat onze economie verkeerd in elkaar zit. Maar de boodschap komt dan zelden duidelijk over, laat staan dat ze ook doordringt en een verandering in gang zet.

Maar wanneer je zelf in je eigen tuin ziet wat er allemaal mogelijk is, wat er gebeurt als je stopt met spitten, met bemesten en bestrijden, dan begin je pas echt na te denken over wat natuurlijk tuinieren inhoudt en hoe dat je leven kan veranderen. Wanneer je dit leest lijkt dat misschien overdreven: maar heel veel cursisten en tuiniers die beginnen met natuurlijk tuinieren nemen bepaalde aspecten over in hun dagelijks leven en veranderen zo langzaam hun gewoontes.

Een voorbeeld

De veranderingen zijn zelden ingrijpend, maar alle kleine beetjes helpen en wanneer je na enkele jaren terugkijkt, merk je dat je toch veel veranderd bent door natuurlijk te tuinieren 🙂 .

Stel dat je zelf een succesvolle natuurlijke moestuin hebt, en je elk jaar een hoop tomaten te veel hebt. Je kan deze uitdelen of beslissen om volgend jaar minder tomaten te kweken. Maar je kan ook beslissen om deze te verwerken tot puree of soep en in de diepvries te steken.

Het jaar daarop heb je van iemand die ook veel groenten uit haar eigen tuin verwerkt, gehoord dat je dit niet in de diepvries moet bewaren want zo’n diepvries vreet energie. Je kan je tomaten ook perfect bewaren in glazen bokalen in je kelder. En niet alleen tomaten! Heel veel groenten kan je zo opleggen, fermenteren of op een andere manier verwerken en bewaren.

Stilaan wordt je steeds meer zelfvoorzienend, en ga je minder naar de supermarkt. Je wordt bewuster van wat je eet en koopt en vermijdt bereide maaltijden, eten uit blik … Puur voedsel is wat je wilt en je begint ook vaker te kijken wat de herkomst en voetafdruk is van wat je koopt aan fruit en groenten.

Deze kritische blik breidt zich uit naar kleren, gebruiksapparaten, wasmiddelen en poetsmiddelen en voor je het weet ben je een zeer bewuste consument die misschien zijn auto ook al vaker inruilt voor een fiets. Het repair-café in de buurt bezoek je regelmatig en ook de kringloopwinkel ken je ondertussen al goed.

Natuurlijk tuinieren zet bij heel veel mensen een proces in gang waardoor er terug verwondering ontstaat voor de natuur, voor wat er allemaal mogelijk is zonder dat je van alles dood doet en kapot maakt. Je krijgt er veel respect door voor eenvoudige dingen, het zorgt er ook vaak voor dat je je prioriteiten anders gaat leggen en bewuster gaat leven.

Het is natuurlijk een traag proces, en het heeft bij mij ook vele jaren geduurd – en is trouwens nog altijd bezig 🙂 .

En Yggdrasil wil die katalysator zijn

Volgens mij is de snelste weg naar bewust en anders leven natuurlijk tuinieren. Het lijkt op het eerste gezicht een omweg maar je wordt door het tuinieren werkelijk doordrongen van de problemen waar we momenteel mee worden geconfronteerd. En wat nog belangrijker is, je merkt dat er ook alternatieven zijn die een oplossing bieden.

Door bij Yggdrasil zoveel mogelijk mensen te tonen en te leren hoe je moet tuinieren samen met de natuur, probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een andere toekomst. Die bijdrage lijkt vaak niet groot, maar ik ben overtuigd dat de omweg via tuinieren voor velen de juiste weg is.

Daarom schreef ik een boek

Yggdrasil is bekend en niet bekend. Wanneer je met permacultuur en natuurlijk tuinieren bezig bent, dan is de kans groot dat je Yggdrasil kent of er al van gehoord hebt. Onze cursussen, lezingen, workshops en rondleidingen trekken altijd veel volk, maar het zijn bijna uitsluitend mensen die al bezig zijn met natuurlijk tuinieren of al op zoek zijn naar alternatieven.

Ik wil met mijn boek een breder publiek bereiken: niet alleen jij die mijn blog of nieuwsbrief volgt, maar ook diegenen die gangbaar tuinieren en zich niet bewust zijn dat er andere methodes zijn. Methodes die voordelen hebben en in mijn ogen het pad effenen naar een geleidelijke verandering in onze maatschappij 🙂 .

Het boek komt er niet toevallig maar is een volgende stap voor het project Yggdrasil, één die ik graag samen met jou neem!

 

Comments

 1. Wat een nobel doel,
  voor een zo belangrijke zaak.
  Een noodzaak opdat we fijn zouden kunnen blijven samenleven
  op onze mooie planeet
  die echter haar grenzen heeft.
  Jouw boek gaat zijn lezers zeker inspireren !
  Ik hoop dat dat er dus zo veel mogelijk worden : -)

 2. Wat een fijne ervaring is het geweest om permacultuur te leren kennen en zo langzamerhand ook mijn leven aan te passen. je schrijft en vertelt heel herkenbaar dus. Ik kijk dan ook uit naar je boek en hoop het ook meermaals als cadeau te kunnen geven om alzo de bewustwording te verspreiden.

 3. Prachtig verwoord Frank ! Gelukkig zien al veel mensen in waar we mee bezig zijn en dat het anders MOET. Veel succes met je boek. Dat het maar vele ogen mag openen en meer bewustzijn onder de mensen brengt.
  Moeder aarde is zo goed voor ons. Daar kunnen en mogen wij alleen maar met heel veel liefde en respect mee omgaan!

  Hartelijke groeten
  René en Trudy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *