Werk je al lang op een ecologische manier in je tuin, maar wil je toch net dat stapje extra zetten?

Je hebt al wel gehoord van natuurlijk tuinieren, maar wat is dat nu eigenlijk? Mulchen, niet spitten en niet spuiten, toch?

Mulchen doe je al wel, maar er zijn toch vele vragen die bovenkomen: mag je met alle soorten blad mulchen? Verzuren houtsnippers je bodem niet? Trekt die mulch geen massa’s slakken aan? Hoe warmt je bodem op in het voorjaar met die mulch?

Wisselteelt is ook iets dat je al lang toepast, maar er zitten toch wel enkele serieuze nadelen aan vast maar hoe kan je anders te werk gaan? Je hebt al wel eens wat combinatieteelt geprobeerd, maar de resultaten waren toch niet helemaal zoals verwacht.

En dat spitten zou je ook graag achterwege laten, maar hoe krijg je dan een goede structuur in je bodem? Enkel door een woelvork te gebruiken? Of zelfs dat niet eens?

De stap naar natuurlijk tuinieren is zo gauw niet gezet, want je zit simpelweg met te veel vragen en onduidelijkheden 🙂 .

Een duidelijke handleiding?

Ik kom in mijn cursussen en workshops vaak mensen tegen die met dezelfde vragen zitten en snakken naar duidelijkheid. Er wordt heel veel verteld en geschreven over mulchen, combineren van groenten, voedingsstoffen voor je planten, spitten … noem maar op.

Doordat er zoveel informatie te vinden is op internet en in boeken, weet je soms niet meer wat je wel of niet moet geloven!

Om duidelijkheid te scheppen heb ik een boek geschreven over de manier waarop wij bij Yggdrasil al meer dan 20 jaar tuinieren. Het is niet dé manier, want die bestaat uiteraard niet. maar het is wel een manier van tuinieren met de natuur mee waarbij je niet moet spitten en toch een perfecte bodemstructuur krijgt.

Het is een manier van tuinieren die op een eenvoudige manier onkruidgroei beperkt, meewerkt met de seizoenen en waar je de natuur maximaal inschakelt om je te helpen.

Een belangrijk onderdeel van onze manier van tuinieren is ons combinatiesysteem: Schijnbare Chaos. Het lijkt ingewikkeld en chaotisch, maar eigenlijk is het heel simpel en logisch: je combineert gewoon zoals de natuur combineert 🙂 .

Een stappenplan

Doorheen het boek leg ik in zeven stappen uit hoe je te werk moet gaan en waar je op moet letten. Nadat je alle vlot geschreven hoofdstukken hebt gelezen, krijg je een samenvattend hoofdstuk waarin alles praktisch wordt uitgelegd, vaak aan de hand van uitgebreide fotoreportages.

Lijkt het je wel iets?

Meer informatie over het boek, de inhoud en de redenen voor het schrijven vind je op mijn blog: Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin.