Lukt het schrijven van dat boek wel?

Ik heb enkele dagen geleden al verteld dat ik in het begin helemaal niet van plan was om een boek te schrijven maar dat geleidelijk aan alle puzzelstukjes hiervoor op hun plaats vielen: de redacteur, de vormgever, de drukkerij en de uitgever kwamen allemaal min of meer toevallig op mijn pad. Uiteraard greep ik deze kansen en was alles in gereedheid gebracht om een boek uit te brengen.

Maar dan ontbrak nog het belangrijkste van allemaal: het boek zelf!

Een aarzelend begin

Je gelooft het misschien niet, maar ik ben al bijna twee jaar geleden begonnen met het schrijven van het eerste hoofdstuk. Ik had het idee opgevat om elke avond mijn wekker te zetten en ÊÊn uur te schrijven voor ik ging slapen. Zo zou ik stilaan mijn boek schrijven zonder dat ik volledige dagen moest vrijhouden om eraan te werken.

Zo gezegd, zo gedaan, maar al heel snel merkte ik dat het toch niet goed werkte voor mij.

Telkens opnieuw moest ik beginnen met het herlezen van de laatste paar alineas van de vorige avond, zodat ik wist hoe ik moest verder gaan.

Telkens opnieuw moest ik in het verhaal komen en nadenken over wat ik ging schrijven.

Het zorgde ervoor dat ik eigenlijk absoluut niet vooruit geraakte en veel tijd verspilde met nalezen, met herhalen en nadenken wat ik wou schrijven. En ondertussen kwamen er bijna geen woorden in mijn Word-document terecht 🙂 . Na dit enkele weken vol gehouden te hebben, ben ik er uiteindelijk toch mee gestopt. De trage vooruitgang en het moeizame proces werkten te veel op mijn zenuwen.

Ik had wel bijna het eerste hoofdstuk geschreven op deze manier, maar was er niet echt tevreden over.

Andere stijl

Ik krijg soms wel eens de opmerking dat ik een aparte stijl heb van schrijven: sommigen vinden dit goed, anderen storen zich er mateloos aan 🙂 . Omdat het meestal voor een blog is, wordt er nog niet zo erg aan getild dat ik in spreektaal schrijf, maar ik was gewaarschuwd dat je voor een boek toch beter Nederlands moet gebruiken. Dat spreektaal eigenlijk ‘not done’ is.

Ik vond dit op zich wel een logische redenering en heb mij in dit eerste hoofdstuk dan ook ingespannen om anders, correcter, te schrijven. Maar het voelde niet goed aan om zo te schrijven.

Mijn normale werkwijze is als volgt: ik bedenk een onderwerp en in mijn hoofd zet ik de grote lijnen en de volgorde uit. Dan vertel ik in mijn hoofd wat jij uiteindelijk op mijn blog leest.

Ik vertel eigenlijk tegen een denkbeeldig persoon die voor mij zit en aandachtig luistert wat ik in die of die situatie zou doen. En ondertussen typ ik dit uit 🙂 . Zo heb ik maar een dik halfuur tot een uur nodig om een artikel te schrijven. Maar van zodra ik aan het boek begon en op een andere manier wou schrijven was het echt vechten om iets getypt te krijgen.

Heel vreemd, maar het lukte gewoon niet. En wat ik dan uiteindelijk geschreven had was dan ook nog eens niet bijster goed!

Een hele tijd later

Door het begin van de lente en de moeizame vooruitgang verdween het schrijven aan het boek naar de achtergrond. Pas de daarop volgende winter ben ik terug herbegonnen, nu bijna een jaar geleden. Ik had beslist om op mijn manier te schrijven en mij niets aan te trekken van wat anderen adviseerden. Ik had liever een tekst op papier staan die ik later kon bijwerken dan helemaal niets.

Over een periode van enkele weken heb ik zo het tweede hoofdstuk geschreven en dit ging al veel vlotter. Door allerlei omstandigheden had ik in het begin van het jaar echter heel weinig tijd en bleef ook het schrijven voor het boek achterwege.

Ik had dus over een periode van anderhalf jaar de 2 eerste hoofdstukken geschreven, niet zo heel productief dus.

Een echte writersblock was het niet, maar het begon er toch op te gelijken 🙁 .

Nu of nooit!

Vragen over de vooruitgang van het boek bleven komen, vragen voor een complete uitleg over onze werkwijze idem dito. De afspraken met de drukker en de uitgeverij werden ook steeds concreter zodat ik tegen de voorbije zomer toch echt terug in actie moest schieten wou ik het boek ooit afkrijgen.

Nu wil het toeval dat we dit jaar voor het eerst 2 weken op vakantie gingen: ik zag daarin de ideale gelegenheid om in al die vrije tijd aan mijn boek te kunnen werken.

Mijn voorbereiding in de maand ervoor bestond uit het maken van mindmaps per hoofdstuk waarop ik de indeling zette en de te behandelen onderdelen. Dit heeft mij enorm geholpen! Door hoofdstuk per hoofdstuk aan te pakken en dit nog eens op te delen, had ik een duidelijke indeling en was het ‘grote’ boek in kleinere stukjes gekapt waardoor het minder intimiderend was 🙂 .

Geloof het of niet, maar ik heb op die vakantie ’s middags en ’s nachts geschreven en op 2 weken was het volledige boek af. Allee, de eerste versie toch 😉 .

Uiteraard moest het nog nagelezen en bijgestuurd worden, maar een ruwe versie, klaar om geredigeerd te worden door mijn ouders was af! Eind juli had ik het op mijn computer staan, 8 hoofdstukken waarin het wat, hoe en waarom van onze manier van werken staat uitgelegd.

Ik moet toegeven dat er enige stress en druk van mij afvielen, al was deze maar van korte duur. Want kort daarna vernam ik wat er nog allemaal bij komt kijken als je een boek wilt uitgeven 🙂 .

Maar de volgende stap op weg naar het gepubliceerde boek was gezet!

 

Comments

 1. CHAPEAU voor jouw moed om het op je eigen manier te doen. Inderdaad alleen je eigen manier werkt voor jou en anders wordt het gekunsteld en daarmee onecht.
  Intussen popel ik steeds meer naar het moment dat ik je boek kan gaan lezen.

 2. Dag Frank,

  Wees maar niet bezorgd over je ‘spreektaal’want die is ook voor een gewone nederlander heel goed te begrijpen hoor!Ik zie erg uit naar je boek.

 3. Ik vraag me af of een boek over tuinieren inderdaad ooit wel helemaal af is. Als het boek gepubliceerd is zal je waarschijnlijk ook wel zeggen ‘oeps dat mocht er nog bij’
  Maar dat is dat misschien wel voor een volgende boek -)

  1. Inderdaad, ik heb mij nu al sterk moeten inhouden zodat het geen te dik boek werd en stevig moeten schrappen!

   De plannen voor een volgend boek liggen zal op het schap, al zal dat afhangen van hoe dit boek vergaat 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *