Michel

Je wordt de laatste jaren a.h.w. om de oren geslagen met tuinboeken allerhande, meestal vrij duur en de meerderheid kan eigenlijk direct bij het oud papier. Helemaal wat anders is dit (eerste) boek van Frank Anrijs. Het is echt een opluchting om deze ‘handleiding’ door te nemen.

Het gaat in zijn boek over de weergave van een teeltervaring van 20 jaar met de natuur samen te werken in plaats van tegen de natuur. Het gaat hier om permacultuur in je moestuin en dus geen gespit of gefrees dat je bodem overhoop haalt, je bodemleven verstoort en je op termijn met rugklachten opzadelt.

Dit boek vraagt wel om vastgeroeste teeltmethodes en gangbare idee├źn over tuinieren (ook bio-tuinieren) los te laten en met geduld, de nodige observatie van alle elementen in het ontwerp van je (moes)tuin … m.a.w het volledig toepassen van alle zeven stappen (en niet enkel vier of vijf) haal je een resultaat dat je niet voor mogelijk houdt.

Het is ook een eerlijk boek geworden en geen goed nieuws show, Frank Anrijs verteld zonder omwegen over de fouten en problemen die hij gemaakt heeft en hoe hij deze oploste. Dit boek is extensief voorzien van veel kleurenfoto’s en tekeningen die alles visueel goed in de verf zetten. Een aanrader dus.